Vzpomínka na pana HERCE


Ve čtvrtek 9. července 2020 odešel do hereckého nebe pan BOHUSLAV KŘIVDA, dlouholetý člen Divadla Brod.
S "Bohouškem", jak jsme ho mile oslovovali, odchází jeden z posledních aktivních členů staré gardy uherskobrodského divadla.
Svůj první herecký úkol (strýc Martin) ve hře Mordová rokle dostal v roce 1965 a naposledy stál na jevišti v roce 2015 v epizodní roli řečníka Cicera v inscenaci Caesar. Na jevišti tak zářil neuvěřitelných padesát let. Pracoval pod režijním vedením Tomáše Miličky, Antonína Coufalíka, Milana Čechmánka i Jaroslava Kovandy. Hrál se silnou hereckou generací 60. let minulého století (Milička, Coufalík, Marek, Janků, Svobodová, Nevrklová, Kolísková...). V osmdesátých letech ho režiséři často obsazovali do dvojice s panem Janem Marečkem (Případ Adam a Eva, Košilka, Nejkrásnější válka).
Pod mým režijním vedením udivoval jako Podkolesin v Gogolově Ženitbě a rezesmával jako Chrobák v inscenaci Ze života hmyzu. Rozuměl si však i s vážnými rolemi - Lazar v Marketě Lazarové, Josef Němec v Pavlíčkově dramatu Dávno, dávno již tomu.
Herecký projev Boji Křivdy byl vždy připravený, přesný, niterný. Nikdy nepřehrával, protože věděl, kolik toho ta či ona herecká postava unese. Miloval jsem jeho hlas: sametový, zvučný, intonačně přesný. Proto jsem byl rád, že se uvolil namlouvat postavičky v našich loutkových inscenacích. Těch králů, čertů a dědečků bylo na desítky. Na jeden krátký lidský život toho bylo dost a dost.
Naše divadelní umění je zrádné. Velmi rychle z lidské paměti vyprchává. Konečně: je to umění okamžiku. Ale dokud máme vzpomínky na milého člověka, zůstává v nás i kus jeho samotného.
A tak si na pana Křivdu vzpomeňte. Ať je tu s námi alespoň ve vzpomínkách ještě dlouho.

(c) Roman Švehlík, Brodský zpravodaj 9/2020




Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu